Stefan Petre

Barbita pentru copii

Barbita pentru copiiOK, am avut un soc. Asta s-a intamplat pentru ca sotia nu m-a avertizat ca a cumparat asa ceva si prima oara cand am dat ochiii cu produsul am inghetat pentru cateva secunde. Noptea am avut un inceput de cosmar. Ce poate sa fie in mintea unor oameni cand folosesc astfel de ambalaje pentru produsele lor?

Ritmicitatea in design

Prima comparatia care imi vine in minte este ca ritmul in desin este ca o scara.

Comunicarea vizuala trebuie sa fie usoara de inteles si putin impusa. La o prima privire un design are o perioada de acomodare. Cu cat aceasta perioada este mai mica, cu atat acel design este mai corect in mesajul pe care incearca sa-l prezinte prin simplul fapt ca atrage spre acel mesaj.

Si acum sa revin la comparatie. Ritmicitatea se refera la asezarea elementelor in spatiu. Treptele unei scari sunt toate de aceeasi inaltime, duc in acelasi unghi. Dupa primele trepte urcate numai este necesara o atentie la scara pentru ca mintea deja s-a obisnuit cu relatia dintre trepte. Acelasi lucru este si in design. Privitorul trebuie sa se obisnuiasca dupa primele "trepte" pentru a nu mai da atentie lor si sa piveasca ansamblul.

Daca treptele unei scari au dimensiuni total diferite atunci privirea va fi in pamant si se pierd peisajele inconjuratoare. Haosul in deisgn face ca selectarea informatiei prezentate sa se rezume la elemente care putin probabil sunt importante.

O structura ritmica este masurabila prin perioade care este asociata cu masura. Aceasta masura se refera la ce fel de valori sau caracteristici sunt folosite in corelatie. Pe langa masura ritmul mai are si o succesiune in spatiu numita cadenta.

Concluzionand, ritmul ofera dinamica, ordine in haos si loc pentru in schelet simplu si cu mesaj concret.

Web design sau arta

Am observat pe multe forumuri ca sunt oameni ce-si prezinta siturile realizate au mintea mai inchisa decat un seif modern. Arata foarte frumos din punct de vedere al aspectului, dar la recomandari de ordin tehnic acesti oameni incep sa faca ca nebunii. Pe ei ii intereseaza ce crede lumea de grafica si atat, cand de fapt sunt multe astpecte de luat in seama atunci cand faci un sit web.

Web design este mai mult o stiinta decat o arta. Intocmai ca la designul de produs. Nu poti sa faci un scaun fara sa ai in vedere anumite aspecte: pozitia corecta a corpului uman pentru relaxare, indoirea si sprijinirea picioarelor, puntul de sprijin la spate pentru pozitia corect a coloanei. Tot asa este si in web design. Nu poti sa faci un magazin online fara sa pui in avantaj produsele si serviciile, accesul facil la anumite zone, informatii necesare ce trebuiesc afisate permanent. Nu cred ca pentru cel ce vinde conteaza ca din punct de vedere grafic situl este un unicat si vizitatorul este descurajat si nu cumpara nimic.

Daca faci un scaun revolutionar, dar nu ai grija ce materiale folosesti atunci produsul este bun numai de expozitie. Presupun ca un scaun de hartie e de nefolosit. A trebuit sa fie folosita hartia ca material pentru ca designul nu permitea altceva. Asa este si la web design. Trebuie sa stii HTML, CSS, Java Script, optimizare, integrare motoare de cautare etc.

O spun tare si raspicat: WEB DESIGN NU ESTE ARTA. La cursurile de grafica profesorul mi-a spus de la prima ora: "Designul grafic nu este arta. Un artist isi exprima propriile trairi si munca lui e inteleasa de putine persoane. Un grafician cand face un panou trebuie sa impuna un mesaj inteles de toata lumea.".

Dar asta nu inseamna ca agreez grafica rudimentara sau siturile fara grafica. Cine nu a inteles asta sa-mi dea IP-ul sa-l banez ca nu are ce cauta pe acest sit.

Web designul, ca orice alt domeniu, progreseaza. Multi graficieni raman blocati in programe WYSIWYG. Munca lor intoarce coduri si imagini neoptimizate. Fiecare sit consuma trafic pe server. Traficul se plateste, asa ca este necesar ca situl creeat sa fie optimizat la sange. Multi scot grafica frumoasa, dar codul este arhaic. Dar pe ei nu-i intereseaza. Ei fac doar web design. Ei bine, vremurile se schimba, cerintele se schimba. Curand se vor vedea depasiti. HTML a progresat mult in ultimii 2 ani. Si tendintele in domeniu au progresat. Si banalul de "rollover" pe baza de Java Script este depasit.

Acum 5 ani am urmat cursuri de Web Marketing. La momentul respectiv nu eram sigur ca-mi vor folosi la ceva. Dar pe parcurs am ramas uimit. Mi-a schimbat complet mentalitatea. Priveam totul din alte unghiuri. Aceste cursuri au completat perfect cursurile de grafica. Am aflat ce cuvinte se folosesc la vanzare si ce cuvinte nu se folosesc. Atunci cand lucrez la animatia unui header si trebuie sa compun singur mesajul stiu ce cuvinte sa folosesc si ce nu. Asta nu inveti la cursurile de grafica, dar face parte din web design.

Asadar, cine vrea sa faca arta in web design are sansa ca in timp sa-si calce pe inima mai mult decat crede si va ajunge sa lucreze mult mai economicos, mai practic, mai util pentru ceilalti. Daca nu atunci curand munca lui va expira.

Things I love about CSS

Trebuie sa cunosti HTML
Pentru a putea folosi CSS la adevarata valoare trebuie sa cunosti bine HTML si structurarea corecta a codului. Multi vor intampina probleme pentru ca nu stiu nici macar tagurile de baza. Necunoasterea HTML duce uneori la pagini de dimensiuni mai mari si atunci cand traficul facut pe server conteaza ...
Separarea continutului de aspect
Cand lucrezi la proiecte mari si folosesti cu cap CSS economisesti mult timp. Modificari ulterioare de design nu mai presupune editarea de fisiere din programare. Plus sablonarea se face mult mai usor.
Structura facuta cu cap
Daca vrei sa folosesti CSS din plin atunci si structurarea paginilor trebuie facuta corecta. Modificari ulterioare de structura pot echivala cu munca pornita de la 0. O structura facuta corect si bine gandita de la inceput poate asigura pe viitor o usurinta in redesign.
Creativitate
CSS ofera mai mult decat pare. Se poate face orice se facea cu tabele si imagini. Daca se pune putin capul la contributie se pot obtine pagini cu design spectaculos dar cu avatajele mentionate mai sus.
eyecon.ro is using cookies to personalise content and ads, to provide social media features and to analyse our traffic. I also share information about your use of my site with my social media, advertising and analytics partners.See details

By continuing to browse the site you are agreeing to my use of cookies. ✔ Continue