Ritmicitatea in design
Prima comparatia care imi vine in minte este ca ritmul in desin este ca o scara.
Comunicarea vizuala trebuie sa fie usoara de inteles si putin impusa. La o prima privire un design are o perioada de acomodare. Cu cat aceasta perioada este mai mica, cu atat acel design este mai corect in mesajul pe care incearca sa-l prezinte prin simplul fapt ca atrage spre acel mesaj.
Si acum sa revin la comparatie. Ritmicitatea se refera la asezarea elementelor in spatiu. Treptele unei scari sunt toate de aceeasi inaltime, duc in acelasi unghi. Dupa primele trepte urcate numai este necesara o atentie la scara pentru ca mintea deja s-a obisnuit cu relatia dintre trepte. Acelasi lucru este si in design. Privitorul trebuie sa se obisnuiasca dupa primele "trepte" pentru a nu mai da atentie lor si sa piveasca ansamblul.
Daca treptele unei scari au dimensiuni total diferite atunci privirea va fi in pamant si se pierd peisajele inconjuratoare. Haosul in deisgn face ca selectarea informatiei prezentate sa se rezume la elemente care putin probabil sunt importante.
O structura ritmica este masurabila prin perioade care este asociata cu masura. Aceasta masura se refera la ce fel de valori sau caracteristici sunt folosite in corelatie. Pe langa masura ritmul mai are si o succesiune in spatiu numita cadenta.
Concluzionand, ritmul ofera dinamica, ordine in haos si loc pentru in schelet simplu si cu mesaj concret.
Comentarii (0)
Nu sunt inca comentarii.