Etica in publicitatea pe web
E placut sa citesti cand te lovesc in fata tot felul de lucruri.
E placut sa citesti cand te lovesc in fata tot felul de lucruri.
S-a terminat si editia 2008. S-a publicat si lista de castigatori , dar tot asa greu de urmarit si citit. Mi-a fost greu sa vad cine a castigat sau a fost nominalizat.
Webstyler este 'Agentia Anului' restul topului fiind:
Nici anul asta nu a existat un shop capabil sa detroneze FunGift.ro care a castigat 2 premii si are acum un palmares de 4 premii Internetics.
Editia de anul asta s-a axat pe masurarea eficientei online cu pondere de 40-60% din nota finala. Totusi, imi este greu sa cred ca juriul a avut la dispozitie toate informatiile necesare. S-a cerut de la participanti numar de vizitatori, numar de afisari si obiectivele siturilor.
Usability a avut pondere de 10-20%, foarte putin din punctul meu de vedere.
Un alt eveniment incheiat de curand, GEPC are reguli de jurizare mai 'profesionale' din punctul meu de vedere. Juriul noteaza experienta pe web a unor subiecti cobai in cadrul unor sesiuni de jurizare. In schimb o lucrare a unul client de al meu a fost vizitata anul trecut de 3 membri ai juriului Internetics. Cum au dat note restul? Nu stiu.
Azi am avut privilegiul sa particip la intalnirea cu numarul 2 a bloggerilor brasoveni. Scopul meu a fost sa ma intalnesc fata in fata cu persoane 'online'. De obicei sunt o persoana tacuta, dar nu pot sa rezist cand lucrurile din jur meu sunt stupide sau atitudinea anumitor persoane ma deranjeaza.
Internetul a avut marele beneficiu sa fie liber si sa sustina libertatea. Ce poate fi mai frumos decat sa te poti exprima asa cum doresti fara sa respecti o politica redactionala si sa te adresezi unui public mult mai larg. Asa este, Internetul a fost liber. Nu mai este de foarte multa vreme. Cinismul companiilor de media si comunicare au distrus Internetul si l-au catalogat vector. Rupert Murdoch a cumparat MySpace pentru a il adauga concernului propriu. Omul a avut o viziune si a inteles ce poate sa fie Internetul si 'user generatred content'. Dar pentru ca a avut un alt scop decat fondatorii MySpace a trebui sa suporte concurenta Facebook, un priect aparut de niciunde.
Tot asa, bugetul alocat publicitatii online si redirectat catre bloguri a facut ca placerea de a scrie din pasiune sa devina degustator de pragmatica. Omeni ce creau curente au ajuns sa piarda din credibilitate pentru ca 50% din informatia prezentata este reclama iar restul sa fie continut cerut de vizitatori.
Revenind la intalnire: s-a inceput cu un tur al noilor veniti. Cand a venit randul meu am fost intampinat de o persoana care nu stia adresa web a paginii mele, dar stia ca nu sunt gasit in Google. Nice. Ei bine 'I'm zohan and I feel no pain'. Asta cam defineste parea mea exprimata mai jos. Sper ca aveti rabdare sa cititi totul.
Dupa care s-a incercat intr-un fel sau altul sa de defineasca termenul de blog. Binenteles ca tot felul de abureli au iesit la suprafata. Dar a urmat monumentala afirmatie:
Un blog inseamna cum esti indexat in Google si ce rata de click ai pe bannere
Total adevarat. Cu marea conditie sa fi chitit pe bani si prieten cu fulgerica. Daca vrei sa ajungi Acasa TV, OTV si Manele TV pe Internet atunci esti justificat sa spui asa ceva. Dar, prietene, nu este regula generala. Nu poti sa imi omori pasiunea doar din rationament de bani. Inca visez ca ceea ce spun eu este ce spun eu si nu ceea ce vrei tu, ca vizitator, sa citesti. Daca vrem ca Iubesc Brasovul sa promoveze evenimentele din Brasov si vrem ca vizitatorii nostri sa inteleaga ca aici gasesc astfel de evenimente si ca putina publictate de pe site este tot in relatie cu evenimentele din Brasov. In plus, prea bine fidelitatea poate sa fie o unealta de marketing mai buna; sa creezi fidelitate cere putina inteligenta, planificare, atentie si nu in ultimul rand MUNCA ADEVARATA. Incearca sa canalizezi munca de SEO catre continut si atentie fata de vizitatori. Eh, stiu ca e greu sa muncesti cu adevarat. Referintele din cautari catre Iubesc Brasovul sunt 'punct ochit, punct lovit'. Nu pacalim vizitatorii. Fidelitatea o sa fie de aur in viitor cand inconstientii din advertising or sa inteleaga ca referintele din bannere au ROI mult mai mic din reclama contextuala in continut de valoare sau din advertoriale scrise de persoane de incredere. Cand o sa primesti scrisoare oficiala de multumire de la primaria Bran ca ai ajutat enorm la promovarea unui eveniment tradional brasovean? Iubesc Brasovul a avut fericitul merit sa primeasca astfel de feedback si suntem mandri sa ajutam sa promovam valoarea si speram ca anumite lucruri sa nu se piarda intimp. Manelista ce a cazut in fund nu o sa iti aduca aceeasi satisfactie. Nici nu o sa vrea Orange sa isi puna reclamele in astfel de context. Inteleg ca multi bloggeri fac advertising pe genuchi, dar totusi ...
Un alt subiect adus in dicsutie a fost ca nu exista o comunitate a bloggerilor brasoveni. Eu si Cristi am sarit de cur in sus si am acaparat discutia. Avem o vechime pe internet si experienta in dezvoltarea si intretinerea unei comunitati (vezi Design Kulture, Web Team). Aveam membri permanenti de ordinul sutelor, articole de valoare si inteviuri. Dar comunitatea este facuta din oameni care au sentimente si resentimente. In timp comunitatile se schimba, rup sau dispar. Dar concluzia este ca nu este nevoie de 20 de persoane care sa faca nimic pentru a pune bazele unei comunitati. Este necesar un factor decisiv, magnetul care sa atraga, steaua care sa aiba initiativa. Restul vine de la sine si comunitatea creste singura. Dar trebuie sa dai pentru a avea, dar trebuie sa fii dispus sa dai. Reactia la aceste idei a fost: Pai, daca voi sunteti asa tari in gura de ce nu faceti asa ceva. Am fost intelesi ingresit, eu si Cristi vom sustine orice comunitate care prezinta ceva, are stea, nu are interes finanaciar. Vom face tot ce ne sta in puteri sa folosim toate resursele pe care le avem la dispozitie pentru a ajuta comunitatea. Orice activitate a bloggerilor brasoveni este un eveniment pentru Brasov si noi suntem mandrii ca suntem brasoveni. Dar nu cere mai mult cand nu exista un motiv de a ne implica mai mult decat putem oferii.
Dupa aceasta discutie un grup de 5 persoane au discutat in privat si am gasit o solutie: sa se faca un sit care sa ajute Google page rank intre bloguri si sa redirecteze bugete de marketing spre un target. Pot sa spun de pe acum ca nu voi ajuta la promovarea unui astefel de proiect. De ce trebuie sa totul sa graviteze in jurul zeului Ban? Nu, nu acum, nu maine.
Spre final o persoana care nu a participant la nici o discutie a avut o remarca ce defineste perfect problema alcaturii unei comunitati de bloggeri brasoveni.
Cum sa facem ceva, voi sunteti prea putin importanti, eu cunosc persoane din Brasov ce au blog si au page rank 4 si aceasta intalnire nu a fost ceva de interes pentru ei
Banul are scopul de ucide entuziasmul si de a cimenta cinismult in oameni si putem se vedem victime in jurul nostru. Dar sa vezi cum asta ucide frumoasa idee de libertate si spirit a bloggingul .. nu am cuvinte. Trebuie sa fii retardad pana la un nivel incat sa crezi ca poti sa traiesti dn blogging si nu ai chef sa impartasesti experienta ta pentru ca nu da sansa altora de a concura cu tine. Putine persoane pot castiga suficient din blogging, dar pentru ca aduc valoare blogului. Totusi admir faptul ca te straduiesti sa copiezi asta fara sa intelegi ca ai nevoie de valoare si, foarte important, care este acea valoare. Sunt webdeveloper implicat in proiecte cu bugete mari in comunicare pe web. Stiu ce inseamna sa faci SEO, sa faci un viral cu un concept in spate facut de o companie specializata in asta. E puf ceea ce faceti voi astia cu PR 4.
Situl meu nu are scopul de a face bani si nici nu actionez ca atare din puct de vedere SEO. Si totusi am PR 5. Think about it. Doare? Am PR5 pentru ca aduc valoare, dau ceva vizitatorilor. Este optiunea si placerea lor de a pune link inapoi catre mine. Am fost o saptamana pe hot list (prima pagina) in Delicious (lider in agregare continut) cu doua linkuri. Cati din prietenii tai cu PR 4 se pot lauda cu asta. In 2005 am avut PR 8. Dupa aceea pagina mea nu a avut deca o imagine pentru doi ani. Si am revenit la PR 5 fara sa actionez in privinta asta. RSS readerul meu are aproapre o suta de bloguri, dar de la oameni care aduc valoare. Pun pariu ca nu o sa regasesti nici unul din prietenii tai in lista respectiva.
Recomand sa nu filozofati bloggingul. Luati-l ca atare, puneti inima in ceea ce afisati, exprimati-va liber ideeile si parerile. Nimic nu e mai frumos decat sa aduni la un loc persoane care au ce spune, sa asculti si sa impartasesti pasiuni. Blogroll nu ajuta prea multe, exceptant PR. Efemeritatea discutiilor pe IM nu cladesc o comunitate.
Si daca te crezi blogger paun trebuie sa consideri faptul ca sunt multi mai buni ca tine. Nu eticheta dupa cum ma imbrac, cum fac design la blog, dupa cum scriu, dupa cat vorbesc de mult. Este psoibil sa ai o supriza. Cand am fost la intervui la Adobe, toata cladirea unde aveau sediul era aplina de scortosi si firme de carton (documenteaza-te; internet bubble, vai ce frumoasa e paralela cu situatia in care a ajuns bloggingul). Cand am ajuns la nivelul unde erau birourile Adobe toata umea era in pantaloni scurti si tricou si ei sunt Adobe.